Joel Embiid, višestruki NBA All-Star i MVP, potpisao je trogodišnje produženje ugovora s Philadelphia 76ers, vrijedno 193 miliona dolara. Ovim ugovorom, Embiid će biti u timu do sezone 2028-29, s mogućnošću igračke opcije za tu posljednju godinu. Nakon potpisivanja ugovora, Embiid je izjavio: “Još mnogo posla treba da se obavi”, naglasivši svoju posvećenost osvajanju prve NBA titule s timom iz Philadelphije.

Embiid je već postigao mnogo u svojoj karijeri, uključujući osvajanje titule MVP-a i zlatne olimpijske medalje. Međutim, sada, s novim ugovorom, cilj mu je osigurati da 76ers postanu ozbiljan kandidat za osvajanje NBA titule. Tim nije osvojio titulu od 1983. godine, a Embiid želi biti igrač koji će donijeti taj dugo čekani trofej. “Philadelphia je moj dom”, napisao je Embiid na Instagramu nakon potpisivanja.

Embiddova veza s 76ersima počela je još 2014. godine kada je izabran kao treći pick na NBA draftu. Uprkos početnim problemima s povredama, Embiid je postao ključni igrač franšize. Ove sezone, Embiid je postavio lični rekord s 70 poena u jednoj utakmici protiv San Antonija, što je dodatno učvrstilo njegov status jednog od najboljih centara u ligi.

Ono što dodatno ističe Embiida kao vrhunskog igrača jeste njegova sposobnost da bude jednako učinkovit na oba kraja terena. S prosjekom od 27.9 poena po utakmici, 11.2 skokova i 1.7 blokada, Embiid je postao nezaobilazni faktor za uspjeh 76ersa. Njegov doprinos ne završava samo na terenu; Embiid je lider u svlačionici i uzor za mlađe igrače.

Philadelphia 76ers su već ove sezone dodatno osnažili tim, potpisavši Paula Georgea i Tyresea Maxeya na unosne ugovore, što ih postavlja u poziciju da se suprotstave trenutnim NBA šampionima, Boston Celticsima. Uz Embiidov novi ugovor, tim sada ima svoju “veliku trojku”, koja bi trebala dominirati ligom u nadolazećim godinama.

Pročitajte  Hayden Paddon osvaja Ashley Forest Rallysprint s WRC automobilom

Ipak, najveći izazov za Embiida ostaje njegovo zdravlje. Tokom karijere, često su ga pratili problemi s povredama, a prošle sezone je odigrao samo 39 utakmica. Uprkos tome, Embiid ostaje optimističan i uvjeren da će njegova posvećenost, zajedno s podrškom saigrača i trenera, dovesti do uspjeha. “Još nismo ni počeli”, napisao je u poruci fanovima, naglasivši da vjeruje u proces i da će grad Philadelphia uskoro svjedočiti povratku NBA titule.

Pored svojih postignuća u NBA ligi, Embiid je također reprezentativac i osvajač zlatne medalje s Olimpijskih igara. Njegov put od nogometaša u Kamerunu do jednog od najdominantnijih centara u historiji NBA-a inspirativan je primjer posvećenosti i rada. Sve je počelo kada je, kao tinejdžer, prešao s nogometa na košarku, nakon što ga je prijatelj uvjerio da 7-stoperski igrači rijetko uspijevaju u nogometu.

Embiidova priča je pravi primjer kako se uz trud, talent i pravu priliku mogu doseći nevjerovatni uspjesi. Danas je ne samo jedan od najboljih košarkaša, već i inspiracija mnogim mladim sportašima širom svijeta.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime