Unai Emery, trenutni menadžer Aston Ville, važi za jednog od najuspješnijih evropskih trenera. Njegova filozofija treniranja nadilazi čistu taktiku, a to se jasno može vidjeti u njegovom pristupu igračima. U ovom ekskluzivnom intervjuu, Emery dijeli zanimljive priče iz svog vremena u Almeriji i Valenciji, pokazujući kako je oblikovao svoj stil upravljanja ekipama, fokusirajući se na emocije i motivaciju, a ne samo na tehničke aspekte igre.

Jedna od najzanimljivijih priča dolazi iz njegovog vremena u Almeriji. Bilo je to 2007. godine, kada je Emery vodio svoju prvu utakmicu u LaLigi kao mladi trener. Na dan prije utakmice protiv Deportivo La Corune, odlučio je nešto potpuno neočekivano – da koristi kockice kako bi odabrao početni tim. Iako ovo može izgledati kao riskantan potez, Emery je želio poslati poruku svom timu: “Vjerujem u svakoga od vas.” Upravo ta poruka povjerenja omogućila je njegovim igračima da se osjećaju važnim i samouvjerenim, što je rezultiralo pobjedom od 3:0. Taj potez odražava jednu od ključnih karakteristika Emeryjevog trenerskog pristupa – davanje samopouzdanja igračima.

Emeryjeva karijera nastavila je rasti nakon ovog trijumfa. U Valenciji, napravio je nešto nesvakidašnje – kupovao je knjige za svoje igrače. Svaki igrač je dobio po dvije knjige, odabrane prema njihovim interesima i potrebama. Emery nije nikoga prisiljavao da ih čita, već ih je ohrabrivao da posjete njegovu kancelariju ukoliko žele raspravljati o njima. Neki, poput Juana Mate, često su tražili nove knjige i materijale, što je za Emeryja bio znak da njegov pristup daje rezultate. Ovaj neobičan potez bio je inspirisan njegovim vlastitim iskustvima. Kao igrač, Emery nije bio strastveni čitatelj, ali je nakon što je postao trener otkrio koliko knjige mogu pomoći u razvoju, kako profesionalno, tako i lično.

Pročitajte  Aitana Bonmati: Nogometašica Godine - Uspjesi Barcelone i Španije

Čitanje nije jedini alat koji Emery koristi kako bi izgradio povjerenje u svojim ekipama. On ističe važnost upravljanja emocijama i odnosima, ne samo s igračima već i s navijačima i medijima. “Trenerski posao je više od taktike. To je upravljanje ljudima. Trebate pridobiti njihova srca i emocije,” objašnjava Emery. Njegov cilj je da se svaki igrač osjeća dijelom tima, važnim i cijenjenim, bez obzira na to koliko vremena provodi na terenu.

U trenutnoj fazi svoje karijere, u Aston Villi, Emery se suočava s novim izazovima. Ekipe koje imaju veće budžete su stalna prijetnja, ali on vjeruje u svoje igrače. “Možemo nadmašiti timove s više novca. Vjerujem u svoje igrače i vjerujem da možemo napredovati,” kaže on s uvjerenjem. Njegov stil vođenja, kombinacija taktike, psihologije i upornog rada, već je donio rezultate, a primjeri poput Ollieja Watkinsa i Jhona Durana pokazuju kako Emery može pretvoriti talentovane igrače u prave zvijezde.

Emery nije samo trener. On je motivator, strateg i psiholog, a njegovi neobični metodi – od kockica do knjiga – pokazuju da je uspjeh u nogometu često više od same igre na terenu. Njegova sposobnost da izvuče najbolje iz svojih igrača nije rezultat sreće, već posvećenosti i kontinuiranog učenja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime