Od 2025. godine Wimbledon će uvesti elektronsko suđenje na svim kvalifikacionim i glavnim mečevima, čime će nakon 147 godina sudije linije postati dio prošlosti. Ova odluka dolazi kao rezultat pritiska ATP-a, koji je najavio da će elektronsko suđenje biti obavezno na svim muškim turnirima od 2025. godine. Ženski WTA Tour također kreće istim putem, što čini Wimbledon posljednjim Grand Slam turnirom, pored French Opena, koji napušta tradicionalno suđenje sudija linije.

Wimbledon nije prvi veliki turnir koji usvaja ovu tehnologiju. Australian Open je uveo elektronsko suđenje 2021. godine, dok je US Open to učinio 2022. godine. Ova promjena osigurava maksimalnu preciznost prilikom odlučivanja da li je lopta bila u ili izvan terena. Prema riječima izvršne direktorice All England Cluba, Sally Bolton, tehnologija je temeljno testirana i dokazala se kao dovoljno pouzdana za implementaciju. Bolton je naglasila da Wimbledon uvijek nastoji održati balans između tradicije i inovacije, pa je odluka o uvođenju elektronskog suđenja rezultat detaljnih konsultacija i testiranja.

Ova promjena, međutim, označava kraj jedne dugogodišnje tradicije. Sudije linije su decenijama bile nezaobilazan dio Wimbledona, sa svojom prepoznatljivom opremom – mornarskim jaknama i bijelim pantalonama ili suknjama. Mnogi ljubitelji tenisa će zasigurno osjetiti nostalgiju zbog gubitka “ljudskog faktora” koji je često donosio posebnu dinamiku u mečeve, bilo kroz glasno proglašavanje ili reakcije igrača na odluke sudija.

Jedan od izazova s kojim se sada suočava britanska teniska zajednica je budućnost mladih sudija. Većina današnjih glavnih sudija započela je karijeru kao sudija linije, a pitanje je hoće li nove generacije imati istu motivaciju kada ta opcija više neće postojati na velikim turnirima poput Wimbledona. Iako će glavni sudije i dalje ostati na svojim pozicijama, mnogi se pitaju kako će se odvijati razvojni put budućih sudija.

Pročitajte  Carlos Alcaraz šali se na račun glumačkih vještina nakon Laver Cup trijumfa

Zanimljivo je da ova promjena ne znači potpuni gubitak radnih mjesta. Video recenzije i druge asistentske funkcije, poput asistenta na terenu koji prati igrače do svlačionica ili pomaže u nošenju opreme, će i dalje biti potrebne. Takođe, digitalizacija suđenja donosi novu vrstu poslova koja će zamijeniti tradicionalne uloge sudija linije.

Ova promjena postavlja Wimbledon u ravnotežu sa ostalim Grand Slamovima koji su već prihvatili ovu tehnologiju, a francuski Roland Garros ostaje jedini turnir koji još uvijek koristi sudije linije. Teniski svijet već duže vrijeme raspravlja o pouzdanosti elektronskog suđenja, a generalni konsenzus je da su sistemi poput ovog tačniji i dosljedniji od ljudskih sudija. Kako je jedan od glavnih sudija izjavio: “Mašine ne osjećaju pritisak pri rezultatu 5-5 u posljednjem setu.”

Uz promjenu načina suđenja, Wimbledon uvodi i promjene u rasporedu finalnih mečeva. Počevši od 2025. godine, finala u muškoj i ženskoj singl konkurenciji neće više počinjati u 14:00 sati, već u 16:00 sati, dok će se finala u dublu igrati u ranijim terminima, čime se turnir usklađuje sa ostalim Grand Slamovima. Ove promjene omogućavaju igračima veću predvidljivost u rasporedu, dok će ljubitelji tenisa imati priliku da uživaju u finalima u udarnim terminima.

Odluka Wimbledona o prelasku na elektronsko suđenje simbolizira završetak jedne ere, ali također otvara vrata modernijem, tehnološki naprednijem načinu vođenja mečeva, što će bez sumnje doprinijeti većoj preciznosti i pravednosti u teniskim takmičenjima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime