I po ukusu i po teksturi, ovo je apsolutno prelijep muffin.

Sastojci

Muffini:

  • 2 šolje višenamjenskog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 6 kašika neslanog putera, omekšanog
  • 1/3 šolje glatkog maslaca od kikirikija
  • 1 šolja bijelog šećera
  • 2 velike zrele banane
  • 2 velika jaja
  • 2 kašike mleka
  • 1/4 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje poluslatkih čokoladnih čipsa

Glazura (opciono):

  • 2 kašike putera od kikirikija
  • 2 kašike mleka
  • 1/2 šolje slastičarskog šećera, plus još po potrebi

Upute

  1. Zagrijte rernu na 175 stepeni C. Kalup za muffine od 12 šoljica obložite papirnim ulošcima ili podmažite čaše.
  2. Umutiti brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu; ostaviti na stranu.
  3. Puter, puter od kikirikija i šećer umutite u zdjeli električnim mikserom ili umutite dok ne postane pjenasto. Dodajte banane i ponovo umutite dok ne postanu pjenasti. Umiješajte jedno po jedno jaje; umiješati mlijeko i vaniliju.
  4. Dodati mješavinu brašna; miješajte na maloj brzini dok se ne ugradi oko 75% brašna. Upotrijebite lopaticu da umiješajte komadiće čokolade i da u potpunosti unesete brašno. Podijelite tijesto ravnomjerno između pripremljenih čaša za muffine.
  5. Pecite u zagrijanoj rerni dok čačkalica umetnuta blizu sredine ne izađe čista, 23 do 25 minuta.
  6. Ohladite muffine u kalupu oko 15 minuta; prebacite na rešetku da se potpuno ohladi, još oko 15 minuta.

Glazura:

  1. Za glazuru pomiješajte puter od kikirikija, mlijeko i šećer u prahu u posudi i miješajte dok se ne dobije gusta glazura.
  2. Dodajte još šećera u prahu po potrebi da glazura bude dovoljno gusta da zadrži svoj oblik kada se cijedi.
  3. Dodajte glazuru u kesu i nanesite cik-cak na ohlađene muffine.

muffin u tanjiru

Napomena: Ovaj recept zahtijeva puter od kikirikija bez dodatnih sastojaka. Ako koristite puter od kikirikija s dodatkom šećera, možda ćete htjeti malo smanjiti količinu šećera u receptu.

Pročitajte  Grčka pita od griza: Kremasta i sočna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime