I po ukusu i po teksturi, ovo je apsolutno prelijep muffin.
Sastojci
Muffini:
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 6 kašika neslanog putera, omekšanog
- 1/3 šolje glatkog maslaca od kikirikija
- 1 šolja bijelog šećera
- 2 velike zrele banane
- 2 velika jaja
- 2 kašike mleka
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 1/2 šolje poluslatkih čokoladnih čipsa
Glazura (opciono):
- 2 kašike putera od kikirikija
- 2 kašike mleka
- 1/2 šolje slastičarskog šećera, plus još po potrebi
Upute
- Zagrijte rernu na 175 stepeni C. Kalup za muffine od 12 šoljica obložite papirnim ulošcima ili podmažite čaše.
- Umutiti brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu; ostaviti na stranu.
- Puter, puter od kikirikija i šećer umutite u zdjeli električnim mikserom ili umutite dok ne postane pjenasto. Dodajte banane i ponovo umutite dok ne postanu pjenasti. Umiješajte jedno po jedno jaje; umiješati mlijeko i vaniliju.
- Dodati mješavinu brašna; miješajte na maloj brzini dok se ne ugradi oko 75% brašna. Upotrijebite lopaticu da umiješajte komadiće čokolade i da u potpunosti unesete brašno. Podijelite tijesto ravnomjerno između pripremljenih čaša za muffine.
- Pecite u zagrijanoj rerni dok čačkalica umetnuta blizu sredine ne izađe čista, 23 do 25 minuta.
- Ohladite muffine u kalupu oko 15 minuta; prebacite na rešetku da se potpuno ohladi, još oko 15 minuta.
Glazura:
- Za glazuru pomiješajte puter od kikirikija, mlijeko i šećer u prahu u posudi i miješajte dok se ne dobije gusta glazura.
- Dodajte još šećera u prahu po potrebi da glazura bude dovoljno gusta da zadrži svoj oblik kada se cijedi.
- Dodajte glazuru u kesu i nanesite cik-cak na ohlađene muffine.
Napomena: Ovaj recept zahtijeva puter od kikirikija bez dodatnih sastojaka. Ako koristite puter od kikirikija s dodatkom šećera, možda ćete htjeti malo smanjiti količinu šećera u receptu.